top of page
wp-1483945557541-750x280-3801386866.jpg

Lidmaatschap

Wat houdt het lidmaatschap in?

​

Op de website van de KNSA vind je de Ballotage procedure die wij hanteren. Aangezien wij aangesloten zijn bij de KNSA gebruiken wij de door hun opgestelde procedures binnen onze vereniging.

​

Op het moment dat iemand besluit zich bij onze vereniging aan te sluiten kan hij/zij het volgende verwachten:

  1. Vooral veel schietplezier in een vereniging die én competitiegericht én groepsgericht is.

  2. Onder begeleiding van gecertificeerde VVF ‘ers (Verenigingsveiligheidsfunctionaris) en/of een Instructeur Schietsportdisciplines leren beoefenen van die disciplines die bij onze vereniging worden beoefend. Hier kunnen ook luchtgeweer en luchtpistool onder vallen.

  3. Instructie op het gebied van veiligheid, zowel in de omgang met vuurwapens als de gang van zaken op de schietbaan.

  4. Instructie op het gebied van systeemleer (welke vormen van systemen komen bij wapens voor). Deze instructies stellen je in staat een fundament te leggen voor als je te zijner tijd een wapen gaat kopen. Je weet dan welk wapen bij je past en waar het voor te gebruiken is. Zo kun je teleurstelling voorkomen.

  5. Instructie wapenonderhoud en de bijbehorende materialen.

  6. Instructie monteren en demonteren van een wapen en het oplossen van storingen. Dit is noodzakelijk in verband met veiligheid en om vertrouwd te raken met het wapen.

  7. Als je als aspirant bent toegelaten, nadat je een VOG (verklaring omtrent gedrag) hebt overlegd, dan ga je een periode in van minimaal een half jaar en in dat half jaar wordt je geballoteerd. Dit houdt in dat er bekeken wordt wie je bent, hoe je gedrag is, of je de instructies en aanwijzingen opvolgt en of je bij de vereniging en haar leden past (maar ook of de vereniging en haar leden bij jou past).

  8. Na deze periode wordt een rapport uitgebracht door de ballotage commissie, deze bestaat uit leden. Zij zullen je lidmaatschap voordragen bij het bestuur en de ledenvergadering. Bij geen bezwaren word je volwaardig lid.

  9. Wettelijk gezien dien je minimaal 18 keer per jaar deel te nemen aan de schietoefeningen. Dit is wel erg mager en roept vragen op over het serieus beoefenen van de schietsport, zowel bij onze vereniging als bij de Politie waar een WM 4 wordt aangevraagd. Als er tegen de WM4 aanvraag geen bezwaren zijn, wordt het WM4 het verlof verstrekt door de Politie. Hierbij krijg je ook een (aangevraagde) Europese vuurwapenpas.

​

Binnen ssv Týr dien je tijdens het half jaar aspirantschap minimaal 12 keer deel te nemen aan de schietoefeningen. In het eerste jaar volwaardig lidmaatschap dien je minimaal 24 keer deel te nemen aan de schietoefeningen. Daarnaast wordt er na een half jaar een examen afgenomen. Dit om je kennis en techniek te toetsen en om na te gaan of je affiniteit met de sport hebt.

Wij begeleiden je bij de aankoop van een wapen. Dit om een teleurstellende keuze te voorkomen die je bakken met geld kan kosten. Wapens zijn kostbaar spul, kijk maar eens op wapenadvertenties.

 

Op het moment dat iemand besloten heeft zich bij onze vereniging aan te sluiten, dan verwachten wij van deze aspirant het volgende:

  • Het opvolgen van instructies van het Bestuur, de VVF en de Trainer.

  • Het volgen van interne cursussen en vrijwillige externe cursussen.

  • Het deelnemen aan minimaal 5 interne wedstrijden in één en dezelfde discipline (wettelijk verplicht). Daarnaast is deelname aan externe wedstrijden gewenst (niet verplicht).

  • Én vooral net zoveel plezier beleven aan de schietsport als wij!!

​

Procedure omtrent lidmaatschap. 

Stap 1: De introductie 3 x op de vereniging langs komen.

Je mag wettelijke gezien 3 maal per jaar meedoen aan schietoefeningen gebruik makend van een vuurwapen zonder dat je verplicht bent lid te zijn van een schietvereniging. Tijdens deze 3 keer wordt bekeken of de schietsport in potentie iets voor jou is door je onder andere de basis veiligheid en schiet instructies al een beetje aan te leren en door een intakegesprek.

​

Als blijkt dat het je, na 3 keer mee geschoten te hebben, het schieten dusdanig bevalt en het bestuur van de vereniging met jou gesprekken gevoerd heeft  onder andere ook over jouw motieven om te schietsport te gaan beoefenen en het bestuur het juiste gevoel bij jou heeft, gaan we over naar stap 2.

Wij rekenen voor een introductie €10,– per keer exclusief de munitie die door jou als introducee wordt verschoten.  Wij vragen jou om deze kosten contant te voldoen tijdens een introductie.

​

Stap 2: Verklaring Omtrent het Gedrag

Na de derde en laatste introductie dag en je te kennen geeft dat je lid wilt worden zal het bestuur eerst onderling overleg plegen of de vereniging jou als Aspirant schutter zal aannemen. Nadat het bestuur het besluit heeft genomen dat je aspirant kunt worden krijg je van de secretaris een email. Met daarin de Statuten, Huishoudelijk reglement, een informatie brochure, privacy verklaring en een aanmeldformulier met eigen verklaring. Deze aanmeldverklaring stuur weer terug naar de secretaris samen met een recente pasfoto van je zelf.

Om lid te kunnen worden van een schietvereniging moet je ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Dit gaat digitaal. De kosten hiervoor kun je via iDeal (of een ander online betaal platform) voldoen. De VOG aanvraag wordt door de secretaris geïnitieerd en niet door jou! Jij moet deze aanvraag echter wel zelf afhandelen. Het VOG formulier krijg je per post thuis gestuurd dit kan tot wel 8 weken duren. Indien je reeds een verlof houder bent, vervalt de aanvraag voor een VOG.

 

Stap 3: De daadwerkelijke inschrijving

Als de secretaris het VOG formulier en Aanmeldformulier met eigen verklaring heeft ontvangen zal de secretaris je aanmelden bij de KNSA en krijg je van de penningmeester een factuur voor de kosten van het lidmaatschap. Nadat de KNSA je heeft geaccepteerd als sportschutter gaat je aspirant tijd in en kunt je vanaf dat moment deelnemen aan de schiet oefeningen bij de vereniging. De secretaris legt een persoonlijk dossier van jou aan, hierin komen alleen schietsport gerelateerde documenten.

​

Stap 4: Aspirantschap 

Na de inschrijving word je aspirant. Dit duurt minimaal 6 maanden (deze 6 maanden zijn tevens je proefperiode) en gaat na ingangsdatum over op het volwaardig lidmaatschap tenzij:

  1. Er binnen de aspirant periode door reeds bestaande leden schriftelijk gegrond bezwaar tegen jouw lidmaatschap wordt gemaakt.

  2. De ballotagecommissie een negatief advies afgeeft. 

In beide gevallen zal het bestuur je tijdig op de hoogte stellen van het oordeel.

​

In de eerste maand dien je de entreegelden, KNSA-afdracht (eenmalig entreegeld KNSA en de jaarlijkse KNSA contributie, ongeveer €45,-) en de volledige contributie te betalen. Je KNSA licentie wordt aangevraagd. Verlof houders overleggen een kopie van hun verlof. Voor verlofhouders vervalt het KNSA entreegeld en de KNSA contributie voor het reeds lopend jaar als dit reeds afgedragen is. Daarnaast zijn er ook nog eenmalige kosten (borg) voor een toegangspas voor schietsportcentrum Stein.

Verlenging van aspirantschap kan vereist worden als je niet voldoet aan het aantal schietoefeningen, langere tijd afwezig bent geweest of andere redenen waardoor de ballotagecommissie onvoldoende gegevens heeft om je te beoordelen.

Figu2.jpg
bottom of page